Evet, yapıyorum bunu. En iyi mutfak tezgahı hangisi size söylüyorum.
Çünkü ben harika bir insanım 😂
Tabii bunun yanı sıra 15 yıldır bu mesleğin içerisinde, onlarca farklı mutfak tasarlamış bir profesyonel olarak bu konuda hem literatür bilgisine, hem de gerçek hayat deneyimine sahip birisiyim. Bunları derli toplu sizlerle paylaşmanın zamanı geldi.
Mutfak tezgahı seçerken dikkate alınması gereken birçok faktör var. 8 popüler tezgah malzemesini, çizilme direnci, ısı direnci, darbe direnci, temizlik kolaylığı, leke ve kimyasal direnci, estetik, maliyet, işlevsellik, bakteri direnci, çevresel etki, dayanıklılık ve su direnci gibi 12 ana kriterde performansını masaya yatırıyorum. İşte her malzemenin nasıl değerlendiğine dair ayrıntılı bir inceleme, böylece mutfağınız için en iyi kararı verebileceksiniz.
Not: Bahsedeceğim her malzemenin farklı marka ve kaliteleri var. Dolayısıyla yazdığım özellikler genel olarak geçerli olmakla beraber gidip uygun fiyatlı diye içeriğinde tam olarak ne olduğunu pek bilmediğiniz, size malzemenin özellikleri konusunda garanti veremeyen firmalarla çalışırsanız, istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. 🙌 Tabii ki fahiş paralar vermeyelim ama ucuz etin yahnisinin de pek lezzetli olmayabileceğini akılda tutalım.
1.Porselen Tezgahlar
Porselen tezgah, yüksek sıcaklıklarda pişirilmiş ince ve dayanıklı bir seramik malzemeden yapılan mutfak veya banyo tezgahıdır. Porselen, doğal kil, kuvars ve feldispat gibi minerallerin karışımından oluşur ve fırında yüksek derecelerde pişirilerek sertleştirilir. Dijital baskı teknolojisi kullanarak beton, mermer, metal vb. görünümde porselen tezgahlar üretilebiliyor.
Çizilme Direnci:
Porselen son derece serttir ve günlük mutfak kullanımında çizilmelere karşı dayanıklıdır. Bu konuda mevcut en dayanıklı malzemelerden biridir.
Isı Direnci:
Porselen tezgahlar çok yüksek sıcaklıklara dayanabilir, bu da onları sıcak tencere ve tavalarla doğrudan temas için mükemmel kılar. Yani fırından çıkan tepsimi alayım doğrudan tezgahın üstüne fütursuzca koyayım, nihaleymiş bilmem neymiş uğraşmayayım diyorsanız, porselen tezgahlar sizin için doğru tercih olabilir.
Darbe Direnci:
Porselen son derece dayanıklıdır, ancak ince yapısı, kenarlarının güçlü darbelerle hafifçe daha fazla yontulma eğiliminde olmasına neden olabilir. Ev kullanımında çok sıkıntı yaratmayacaktır. Bireysel sakarlıkları hariç tutuyoruz :) Yani mümkünse düdüklü tencerenizi tezgahınızın üzerine düşürmeyiniz, elinizdeki metal tepsilerle sağa sola çarpmayınız. Böylece hiçbir sorun yaşamazsınız.
Temizlik Kolaylığı:
Porselen gözeneksizdir, bu nedenle temizlemesi ve bakımı çok kolaydır. Lekeler yapışmaz ve temel ev temizleyicilerini kullanarak tertemiz bir tezgaha sahip olabilirsiniz. Dömeztöz löbisi burada mı? :)
Leke ve Kimyasal Direnci:
Porselen, çoğu lekeye ve evde kullanılan kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır ve yoğun mutfak kullanımından sonra bile temiz kalır.
Estetik:
Porselen tezgahların pek çok farklı görünümü var: mermer, ahşap, metal veya beton görünümlü onlarca farklı çeşit bulmanız mümkün. Burada kilit nokta şu: "görünümlü". Yani porselenin dokuları ve desenleri gerçek değil. Suni olarak ahşap"mış" gibi, metal"miş"gibi bir malzemedir. Eğer bu konuda doğallık sizin için bir kriter değilse, porselen size çok çeşitli tasarım olanakları sunar. Mat ve parlak yüzeyler de mevcuttur.
Maliyet:
Porselen birinci sınıf bir tezgah malzemesidir ve bu da onu bir yatırım haline getirir. Ancak dayanıklılığı ve düşük bakım maliyetleri zamanla bu yüksek fiyatı haklı çıkarır. Yani birazcık kesenin ağzını açmanızı gerektiren malzemelerden biri. Özellikle de yurtdışından gelen opsiyonları tercih edecekseniz.
İşlevsellik:
Porselen, UV ışınlarına karşı dayanıklıdır ve dış mekan mutfakları için de uygundur. Dayanıklı, düzgün ve fonksiyonel bir yüzey sunar.
Bakteri Direnci:
Mutfak tezgahlarında, diğer opsiyonlarda da göreceğimiz gibi bakteri oluşumunun en önemli sebebi malzemelerdeki "gözenekler". Porselenin yüzeyi ise gözneksiz. Yani bakterilerin içeri sızmasını önler ve onu yiyecek hazırlığı için son derece hijyenik hale getirir. Dömeztöz löbisininin tüyler dikennnnn... :)
Çevresel Etki:
Doğal malzemelerden yapılmasına rağmen, üretimi için mühendislik işleri gerektiren porselenin üretim süreci enerji yoğundur, bu da çevresel etkisini orta seviyeye çıkarır. Yani karbon ayak izim sıfır olsun gibi bir kaygınız varsa sizin için doğru malzeme olmayabilir.
Dayanıklılık:
Haşin ve gaddar olmayan bir kullanım ile porselen onlarca yıl dayanabilir ve uzun vadede mükemmel dayanıklılık sağlar.
Su Direnci:
Porselen tamamen suya dayanıklıdır, bu nedenle neme maruz kalan mutfak ve banyo gibi alanlar için idealdir. Foşur foşur yıkayabilirsiniz.
2. Kuvars Tezgahlar
Türkiye'de Çimstone olarak biliniyorlar ama Çimstone bir marka. Selpak gibi. Kağıt mendilin var mı demek yerine Selpak'ın var mı deriz ya... Piyasaya ilk giriş yapanlardan olduğu için kuvars diyince akıllara Çimstone geliyor. Yani siz Çimstone tezgah yaptırdım diyorsunuz ama başka x bir marka da olmuş olabiliyor tezgahınız. O yüzden malzemeyi bilin. Sonra bu malzemeyi en iyi sunan marka ile çalışın.
Gelelim malzemeye: Doğal kuvars minerali ile reçine ve pigmentlerin karıştırılmasıyla üretilen dayanıklı ve popüler bir mutfak veya banyo tezgah malzemesidir. Doğal taş tezgahlara (örneğin granit veya mermer) alternatif olarak üretilen kuvars tezgahlar, hem estetik hem de işlevsel açıdan geniş kullanım alanına sahiptir. Genellikle %90-95 oranında kuvars ve %5-10 oranında reçine ve pigment karışımı ile yapılır.
Çizilme Direnci:
Kuvars, çizilmelere karşı son derece dayanıklıdır. Mühendislik ürünü yüzeyi sağlamdır ve günlük mutfak gereçleri genellikle iz bırakmaz.
Isı Direnci:
Kuvars ısıya dayanıklı sayılan bir malzemedir ancak çok yüksek sıcaklıklarla doğrudan temas hasara neden olabilir. Yani fırın tepsinizi altlıksız bir şekilde tezgaha doğrudan koyarsanız renk solması veya çatlaklar oluşabilir. Her zaman altlık kullanın.
Darbe Direnci:
Kuvars güçlü ve dayanıklıdır, çentik ve çatlaklara karşı mükemmel direnç sağlar. Ancak, kenarlarına yapılan ağır darbeler yine de hasara yol açabilir. Yani ciddi sakarlıklara karşı herhangi bir ek koruma ile gelmiyor bu malzememiz de.
Temizlik Kolaylığı:
Kuvars gözeneksizdir, bu da temizliği son derece kolay hale getirir. Düzgün yüzeyi bakterilere ve lekelere karşı dirençlidir.
Leke ve Kimyasal Direnci:
Gözeneksiz olduğu için kuvars, lekeler ve evde kullanılan kimyasallara karşı son derece dayanıklıdır. Şarap veya yağ gibi maddeler yüzeyine nüfuz etmez. Bu anlamda mermer (doğal taş) tezgahlara göre daha avantajlıdır.
Estetik:
Kuvars, mermer veya granit gibi doğal taşları taklit eden tasarımlar da dahil olmak üzere geniş bir renk ve desen yelpazesi sunar. Farklı mutfak stilleri için çok yönlü bir seçimdir. Ancak yine aklınızda bulunsunz ki "gerçek" değil, taklit görüntüsü olan malzemelerdendir.
Maliyet:
Kuvars, fiyat aralığının orta-üst seviyesinde yer alır, ancak dayanıklılığı ve düşük bakım gereksinimi bu maliyeti zamanla dengeler.
İşlevsellik:
Kuvars’ın pürüzsüz ve düzgün yüzeyi, yemek hazırlığı ve günlük kullanım için evlerimizde gayet işlevsel ve rahat bir seçimdir. Hem pratik hem de görsel açıdan çekicidir.
Bakteri Direnci:
Kuvars'ın gözeneksiz yüzeyi bakterilerin büyümesine ve kolonileşmesine karşı dirençlidir, bu da onu mutfaklar için hijyenik bir seçenek yapar.
Çevresel Etki:
Kuvarsın çevresel etkisi orta seviyededir. Bol miktarda doğal malzemeden yapılır ancak yine mühendislik içeren bir malzemedir. Üretimde kullanılan reçineler ve enerji, çevresel ayak izini artırır.
Dayanıklılık:
Kuvars, az bakım ile onlarca yıl dayanacak şekilde üretilmiştir, bu da onu mevcut en uzun ömürlü tezgah malzemelerinden biri yapar.
Su Direnci:
Kuvars tamamen suya dayanıklıdır. Sıvıları emmez veya şişmez, bu da onu sıvı dökülmeleri ve nemin yaygın olduğu mutfaklar ve hatta banyolar için bile kullanılabilir hale getirir.
3. Akrilik Tezgahlar (Corian)
Sentetik bir malzemeden yapılan, dayanıklı ve esnek bir yüzey sunan mutfak ve banyo tezgahıdır. Akrilik tezgahlar, akrilik reçine, doğal mineraller (genellikle alüminyum trihidrat) ve pigmentlerin bir araya getirilmesiyle üretilir. Bu malzeme, kesintisiz ve pürüzsüz bir yüzey sağlar ve hem estetik hem de işlevsel özellikleri nedeniyle geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ve şu konuya bir açıklık getirmek isterim: Corian bu tezgahların genel ismi değil. Kuvars'ta da dedik ya, Selpak gibi düşünebilirsiniz. Piyasaya ilk giren markalardan biri olduğu için akrilik tezgah deyince akıllara ilk kazınan Corian olmuş. Yani siz Corian tezgah deseniz de özellikle "marka olarak Corian istiyorum" demediğiniz sürece, size standart bir akrilik tezgah teslim edilmesi muhtemeldir. Corian Amerika menşeili bir marka olduğu için, fiyatı yerel akrilik tezgahlara göre çok daha pahalı olacaktır. Ancak dürüst olmak gerekirse yerli akriliklere göre daha dayanıklıdırlar. Renk değiştirme ve sararma yerli akriliklerde çok yaşanırken, Corian markada daha az yaşanmaktadır. Ayrıca bir üreticiden aldığım bilgiye göre yerli akrilik üretim tesislerinin çoğu rezaletmiş. Gözümle görmedim. Bilemiyorum. Geçelim incelememize...
Çizilme Direnci:
Aradığınız direnç bulunamadı. Akrilik tezgahlar çizilir! Net. Hem de ne çizilir. Yıllar önce tasarladığım bir banyo projesinin akrilik tezgahını temizlik yaparken yüzükleriyle çizen temizlikçi abla... Seni hala unutmadım. Ancak, bu küçük çizikler zımparalanarak giderilebilir. Sadece ekstradan uğraşırsınız.
Isı Direnci:
Akrilik yüzeyler ısıya karşı hassastır ve sıcak pişirme kapları yüzeye zarar verebilir. Kendisi bir çeşit plastiktir. O şekilde düşünün. Bu yüzden çok yüksek sıcaklıklar zarar verecektir. Yüzeyi korumak için her zaman altlık kullanın.
Darbe Direnci:
Akrilik yüzeyler orta derecede darbe direnci sunar ancak ağır darbelerde çatlayabilir veya ezilebilir. Yine aynı mantıkla düşünelim. Bu malzeme bir çeşit plastik.
Temizlik Kolaylığı:
Gözeneksiz yüzeye sahip oldukları için akrilik yüzey tezgahlar temizlemesi kolaydır ve özel temizleyicilere ihtiyaç duymazlar. Lekelere ve bakterilerin birikmesine karşı dayanıklıdır. Ama temizlerken yüzükleri bilezikleri çıkaralım :)
Leke ve Kimyasal Direnci:
Bu tezgahlar, çoğu evde kullanılan leke ve kimyasallara karşı dayanıklıdır, bu da onları düşük bakım gerektiren bir seçenek haline getirir. Fakat tekrardan zarar gelmez. Akrilik bir çeşit plastiktir ve ağır, çözücü kimyasallar kullanırsanız renk, doku değişikliklerine sebep olabilirsiniz.
Estetik:
Akrilik yüzey tezgahlar geniş bir renk ve desen yelpazesi sunar. Estetik olarak en büyük avantajı birleşim yerleri görünmeyen, derzsiz, dümdüz yüzeyler sunabilmeleridir. Çünkü akrilik tezgahlar yapılırken, sıvı haldeki akrilik bir kalıba dökülür ve o kalıbın şeklini alır. Bu sayede birleşim yeri görmeyiz.
Maliyet:
Akrilik yüzeyler, orta fiyat aralığındadır ve kuvars, porselen veya doğal taşlar ile karşılaştırıldığında uygun maliyetlidir.
İşlevsellik:
Derzsiz tasarımı, akrilik yüzeylerin kullanımı kolay ve mutfakta işlevsel hale getirir, hijyenik bir çalışma yüzeyi sunar.
Bakteri Direnci:
Gözeneksiz oldukları için, akrilik yüzey tezgahlar doğal olarak bakterilere karşı dirençlidir, bu da mutfaklar için hijyenik bir seçenek yapar. Ayrıca gıdaların akrilik tezgahlarla temas etmesi güvenlidir. Plastik lobisi, sakin olalım lütfen :D
Çevresel Etki:
Akrilik tezgahlar, sentetik malzemelerden yapıldıkları için yüksek bir çevresel ayak izine sahiptir.
Dayanıklılık:
Akrilik yüzeyler uygun bakım ile uzun süre dayanabilir, ancak porselen ve kuvars gibi daha sert malzemelere kıyasla daha erken aşınma belirtileri gösterebilir.
Su Direnci:
Akrilik yüzey malzemeleri suya son derece dayanıklıdır ve nemle temas ettiğinde şişmez veya bozulmaz. Bu nedenle banyolarda da bol bol kullandığımız malzemelerden birisidir.
4.Kuvarsit Tezgahlar
Kuvars ile çok karıştırılan bir malzeme kuvarsit. En temel farkları kuvarsın bir mühendislik ürünü, kuvarsitin ise "doğal" olması.
Bu ana kadar gördüğümüz tezgahlar hep mühendislik teknolojisi ve insan müdahalesi gerektiren tezgahlardı (ki bunun avantajları da olabiliyor). Kuvarsit ise bir doğal taş yani tamamen doğal süreçlerle kumtaşının yüksek sıcaklık ve basınç altında metamorfik bir kayaç haline gelmesiyle oluşur. Bu işlem sırasında kumtaşındaki kuvars taneleri birbiriyle birleşir ve son derece sert bir kayaç haline gelir. Çoğunlukla beyaz, gri, bej gibi doğal renklerde bulunur ama içerisinde çeşitli minerallerin varlığı sayesinde çok ilginç yeşil, pembe, turuncu gibi farklı renk tonları da görülebilir.
Çizilme Direnci:
Kuvarsit, en sert doğal taşlardan biridir ve mermer ve granitten daha iyi çizilme direnci sunar.
Isı Direnci:
Pek çok kuvarsit çeşidi ısıya son derece dayanıklıdır, bu da tencere ve tavaları doğrudan yüzeye yerleştirmenizi mümkün kılar. Sıcaktan ötürü çatlama ve kırılma yaşanmaz. Kuvars tezgahlarda bu mümkün değildi hatırlarsanız. Yine de kuvarsitin koruyucu katmanının (sealing) daha uzun dayanımı için doğrudan üzerine sıcak şeyler koymamanız ve altlık kullanmanız iyi olur.
Darbe Direnci:
Bu malzeme çok dayanıklıdır ve yontulmalara karşı dirençlidir, ancak kenarları ağır darbelere karşı hâlâ hassas olabilir.
Temizlik Kolaylığı:
Kuvarsit doğal bir taş olduğundan, leke direncini korumak için düzenli olarak koruyucusunun yenilenmesi gerekir. Çünkü doğal taşlar genelde gözeneklidir. Koruyucular uygulanarak bu gözeneklerin kapatılması önem taşır. Aksi halde döktüğünüz şeyleri emip leke bırakabilir.
Leke ve Kimyasal Direnci:
Doğru koruyucular ile kuvarsit, evde kullanılan çoğu leke ve kimyasala karşı dayanıklıdır, ancak kuvarsa kıyasla asidik maddelerden daha fazla etkilenme eğilimindedir.
Estetik:
Kuvarsit bana göre dünyanın en güzel, en estetik malzemelerinden biridir. Renkleri, damarları ve doğal olduğu için hiçbir yerde eşine benzerine rastlayamadığınız, tekrarsız desenleri insanı adeta Stendhal sendromuna sokar.
Maliyet:
Kuvarsit, lüks ve dayanıklı doğası nedeniyle üst düzey bir malzemedir ve fiyatı da bunu yansıtır. Yani pahalıdır. Net. Eğer bütçeyi gözettiğiniz bir projeniz varsa, bu alternatifi eleyebilirsiniz.
İşlevsellik:
Kuvarsit, güzelliği ve dayanıklılığı bir arada sunar ve yoğun mutfakların zorluklarına dayanabilecek güçlü, ısıya dayanıklı bir yüzey sağlar. Ama kesinlikle kullanım sırasında dikkat gerektiren malzemelerdendir. Ortalama olarak yılda 1 temizlenip koruyucu katman yapılması gerekir. Aksi halde lekeler neredeyse kaçınılmazdır.
Bakteri Direnci:
Doğal taş olduğu için kuvarsit gözeneklidir ve bakterilerin birikmesini önlemek için koruyucu katmanı gerekir. Bunun sonrasında iyi bir direnç sunar.
Çevresel Etki:
Kuvarsit'in çevresel etkisi için minimal diyemeyiz. Doğal taşların çıkarılması, taşınması ve işlenmesi süreçleri çevre için zarar verici ve karbon ayak izini artırıcı olabiliyor.
Dayanıklılık:
Doğru bakım ile kuvarsit ömür boyu dayanabilir ve birçok diğer malzemeden daha uzun süre dayanır. Doğal taş tezgahların çoğunda benzer bir durum vardır.
Su Direnci:
Kuvarsit'in su direncini korumak için düzenli olarak koruyucu uygulaması gerekir. Koruyucusuz halde, su emilimine ve hasara karşı hassastır. Koruyucu katman işlemi doğru yapılmazsa, damlattığınız ufacık sular bile emilme yapar ve o damlacık izlerini tezgahta görürsünüz. Tabii bunu lekelenme sürecini doğal taşların yaşam döngüsünün bir parçası olarak kabul eder ve bağrınıza basarsanız, çok da problem olmayabilir. Benim annem bunu beceremeyenlerden örneğin :)
5. Granit Tezgahlar
Granit 2000'lerin Entepli zengin avukatlarının evinde, yeri göğü döşedikleri bir malzeme olarak bilinse de aslında doğrudan granit taşının çıkarılıp kesilmesi, cilalanması ve şekillendirilmesiyle üretilen, dayanıklı ve şık bir mutfak veya banyo tezgah malzemesidir.
Çizilme Direnci:
Granit, günlük mutfak kullanımına karşı çizilmeye dirençli sert ve dayanıklı bir malzemedir. Ancak, doğrudan üzerinde kesim yapılması önerilmez. Yani dikkat ister.
Isı Direnci:
Granit yüksek sıcaklıklara dayanabilir, bu da tencere ve tavaların "kısa süreli olarak" doğrudan yüzeye yerleştirilmesini mümkün kılar. Uzun süre kalırsa koruyucusuna zarar verebilir, renk değişimleri yaşanabilir. O yüzden genel olarak taş bunu kaldırsa da pek önerilmez.
Darbe Direnci:
Granit, mükemmel darbe direnci sunar, ancak üzerine ağır cisimler düşürüldüğünde kenarları yontulabilir. Yani diğer pek çok malzeme gibi sakarlık-proof bir malzeme değildir.
Temizlik Kolaylığı:
Granit tezgahların, leke direncini korumak için düzenli koruyucu katman yenilemesi gerektirir.
Leke ve Kimyasal Direnci:
Koruma işlemi doğru yapıldığında granit lekelere ve kimyasallara karşı orta düzeyde dirençlidir. Aksi halde sıvıları emebilir ve leke yapabilir.
Estetik:
Granit doğal taşlarda her plaka benzersiz desen ve renkler sunarak doğal bir görünüm sağlar. Doğal güzellik arayanlar için iyi bir tercihtir. Amaaaa bence çoğu granit plakanın aşırı yoğun bir dokusu oluyor. Bu nedenle benim projelerimde tercih ettiğim bir malzeme değil. Biraz eskiden tüplü televizyonlarda sinyal yokken çıkan karıncalı görüntüye benzetiyorum kendisini. 😂 Z ve Alfa kuşağı konuşmayı terk etti şu an.
Maliyet:
Fiyat skalası geniş bir malzemedir. Az bulunan türleri çok yüksek fiyatlara olabilirken, sık bulunan türlerini gayet uygun fiyatlara bulabilirsiniz.
İşlevsellik:
Granit, güçlü, ısıya ve çizilmeye karşı dirençli bir yüzey sağlayarak ev tipi mutfaklarda iyi derecede işlevsellik sunar.
Bakteri Direnci:
Granit gözeneklidir, bu nedenle düzenli olarak koruyucu katmanın yenilenmesi gerekir ve böylece bakterilerin taşın içerisine girmesi engellenir.
Çevresel Etki:
Kuvarsit gibi, granitin çevresel etkisi, taş ocağından çıkarma ve taşınma sürecindeki enerji kullanımı nedeniyle yüksektir.
Dayanıklılık:
Düzenli bakım ve koruma ile granit tezgahlar onlarca yıl dayanabilir ve uzun vadeli bir malzeme haline gelir.
Su Direnci:
Granitin suya dayanıklı olması için koruyucu uygulanması gerekir. Aksi halde suyu emebilir ve zamanla hasar görebilir.
6. Mermer Tezgahlar
Genellikle kireçtaşının yüksek ısı ve basınç altında metamorfizmaya uğramasıyla oluşan bir metamorfik kayadır. İçerisindeki kalsit mineralleri sayesinde benzersiz damar yapıları ve desenleri oluşturur, bu da mermeri özellikle dekorasyon ve tasarım dünyasında çok popüler bir seçenek haline getirir. Ama şimdi burada gelin gerçekleri konuşalım.
Mermer sınıfsaldır. Mermer bir hayat tarzıdır. Herkesin kaldırabileceği bir malzeme değildir. Gamsızların, vurdumduymazların ve parası olanların malzemesidir. Bu kadar net. Mutfakta çok vakit geçiren, temizliğini kendi yapan insanlar mermer kullanma düşüncesini usulca yere bırakmalıdır. Hem bireysel hem profesyonel düşüncelerim bu şekilde. Yine de detaylarına ineceğim. Mermerin yüzlerce, belki binlerce farklı çeşidi var tabii ki. Yani daha dayanıklısı, daha az dayanıklısı vs. mevcut ancak bu söyleyeceklerim piyasadaki pek çok mermer ürün için geçerli.
Çizilme Direnci:
Mermer, granit ve kuvarsit gibi daha sert taşlara kıyasla daha yumuşaktır ve özellikle yoğun kullanım alanlarında çizilmelere daha yatkındır. Alın size dakika bir gol bir.
Isı Direnci:
Mermer orta derecede ısıya dayanabilir, ancak aşırı sıcak tencere ve tavalarla temas ettiğinde zarar görebilir. Yüzeyin korunması için altlık kullanılması gerekir. Gol iki.
Darbe Direnci:
Mermer, kenarlarından yontulma ve çatlama eğilimindedir, bu da onu daha sert taşlara göre darbelere karşı daha az dirençli yapar. Gol üç.
Temizlik Kolaylığı:
Mermer düzenli koruma uygulaması ve özel temizleyicilerle bakım gerektirir. Lekeleri ve aşınmayı önlemek için dikkatli bir temizlik yapılmalıdır. Yani temizlik kolaylığı diye bir şeyi yoktur. 404 Page not found.
Leke ve Kimyasal Direnci:
Mermer son derece gözeneklidir ve sirke, limon suyu ve şarap gibi asidik maddelerle kolayca aşındırılabilir. SU BİLE LEKE BIRAKIR: Leke yapmamak için ekstra özen gerektirir. Kendinizi hasta etmek istiyorsanız buyrun mermer kullanın.
Estetik:
Mermer, zarafeti ve zamansız güzelliği ile ünlüdür, eşsiz damarları, değişik desenleri ve yumuşak renk tonlarıyla her mutfağa lüks bir dokunuş katar. Evet, katar ama diğer bütün dezavantajlarını kapatmaya değer mi? Kendinize bu soruyu sormalısınız.
Maliyet:
Mermer pahalı bir malzemedir ve yüksek fiyatı, estetik değerinin ve gereken bakımın bir yansımasıdır. Bu da birazcık Stockholm Sendromu gibi bir malzeme yani. Bir tecavüzcüsüne aşık olma öyküsü...
İşlevsellik:
Güzel olmasına rağmen mermer, çizilme, leke ve aşınma eğiliminde olduğundan yoğun kullanım alanlarına sahip mutfaklar için daha az işlevseldir. Yani tekrar ediyorum, zenginseniz, yemek yapımı için ayrı bir mutfağınız, misafirleri ağırladığınız alanda ise pek de kullanmadığınız şov bir açık mutfağınız varsa, durmayın, mermer kullanın.
Bakteri Direnci:
Mermer gözeneklidir ve bakterilere karşı direnç sağlamak için düzenli olarak koruma katmanı yenilenmelidir. Az tekrar oldu, bir kere daha tekrar edelim: DOĞAL TAŞLARINIZI KORUMA CİLA İŞLEMİ YAPARAK KORUYUN ve korunun. :D Korunma önemli. (Kamu spotu)
Çevresel Etki:
Doğal taş olduğu için mermerin çevresel ayak izi, taş ocaklarından çıkarılması ve taşınması nedeniyle yüksektir. Doğayı da harap ediyoruz bu taşları çıkaracağız diye ayrıca.
Dayanıklılık:
Mermer uzun ömürlü olabilir ancak zamanla patina geliştirecek ve aşınma belirtileri gösterecektir. Ki bu olayını seviyorum. Eski mermer merdivenlere denk geldiniz mi hiç bilmiyorum ama en çok basılan yerlerdeki aşınmalardan, insanların hep oralara bastığını görebilirsiniz. Bence hoş, nostaljik bir hava katıyor malzemeye bu durum.
Su Direnci:
Mermer son derece gözeneklidir ve su hasarını önlemek için sık sık koruma cilasının yenilenmesi gerekir. Yine annem ve mermer zemini geldi aklıma. Ellerimi her yıkadıktan sonra zeminini korumak için peşimde havluyla gezerdi. "E damlatma yere be Mineee! Yeter artık!" 😂
7. Ahşap (Butcher Block) Tezgahlar
Ahşap tezgahlar, sıcak, doğal ve rustik bir görünüm sunarak, mekanlara sıcaklık ve samimiyet katar. Genellikle meşe, ceviz, akçaağaç, bambu, tik gibi dayanıklı ağaç türlerinden üretilir. Hem modern hem de geleneksel tasarımlarda tercih edilebilirler.
Çizilme Direnci:
Ahşap tezgahlar, bıçaklardan kolayca çizilebilir, ancak yüzey zımparalanarak ve yeniden cilalanarak izlerden arındırılabilir.
Isı Direnci:
Ahşap, ısıya karşı hassastır ve sıcak pişirme kapları ile temas ettiğinde yanabilir veya iz bırakabilir. Ekstra koruma gerektirir. (Yoruldum artık şaka filan yapasım da kalmadı. Çok uzun yazı oldu be. Ama faydalı olacağına o kadar eminim ki devam ediyorum.)
Darbe Direnci:
AHşap tezgahlar nispeten yumuşaktır ve darbelere, ezilmelere karşı hassastır, ancak bu izler genellikle zımparalanarak giderilebilir.
Temizlik Kolaylığı:
Ahşap tezgahlar düzenli yağlama ve koruma cilası gerektirir. Uygun şekilde bakılmazsa bakteri barındırmaya daha yatkındır. Temizliği pek kolay değildir genel olarak.
Leke ve Kimyasal Direnci:
Ahşap sıvıları emebilir, bu nedenle doğru cila ve yağ işlemleri yapılmazsa lekelere ve kimyasal hasarlara karşı çok duyarlıdır. Dünya ahşap tezgahlar için bir cehndfhg 😂
Hatta daha da ileri gidiyorum: AHşap tezgahlar bir AH! çekse, karşıki dağlar yıkılır hfdkjfjfj (Takipçim Ayçin hanımdan ilhamla bu şakayı ekliyorum.)
Estetik:
Ahşap tezgahlar, rustik, çiftlik tarzı veya geleneksel mutfak stillerini tamamlayan sıcak, doğal bir görünüm sunar. Mutfakta davetkar ve sıcak bir atmosfer yaratır. Yaşanmışlık sevenler için de ideal bir görüntü sağlar.
Maliyet:
Ahşaplar doğal taşlardan daha uygun maliyetlidir ancak daha sık bakım gerektirir, bu da uzun vadeli maliyeti artırabilir. Ayrıca geniş fiyat skalasında malzemeler bulabilirsiniz. Bu konuda ucuza kaçmanızı önermem. Ahşap tezgahların fiyatı azaldıkça, size çıkaracağı sorunlar artacaktır.
İşlevsellik:
Ahşap tezgahlar genel olarak işlevsel olmakla beraber ne aradığınıza göre bu işlevsellik seviyesi değişecektir. Yiyecek hazırlığı için yumuşak, işlevsel bir çalışma yüzeyi sağlar ama bir yandan da temizlik zorlukları çıkarır. Yani burada beklentilerinizi bir teraziye koymanız gerekiyor.
Bakteri Direnci:
Ahşap da gözeneklidir, bu nedenle düzenli yağ ve cila uygulaması yapılmadığı takdirde bakterilere karşı daha az hijyenik olabilir.
Çevresel Etki:
FSC sertifikalı veya geri dönüştürülmüş ahşap kullanıldığında, ahşap tezgahlar daha sürdürülebilir bir seçenek olabilir ve nispeten düşük çevresel bir etkiye sahiptir.
Dayanıklılık:
Uygun bakım ile ahşap tezgahlar uzun yıllar dayanabilir, ancak görünümünü korumak için zamanla yeniden cilalanması ve bakımı gerekecektir. Fakat ben ahşabın eskimesinin de çok hoş bir etki verdiğini düşünüyorum. O yüzden dokular ve eskimelerden keyif alan biriyseniz ahşap tezgahlara yönelin.
Su Direnci:
Her ne kadar genelde tezgahlarda kullanılan ahşaplar su dayanımı yüksek ağaçlardan seçilse de cilalanmazsa zaman içinde sudan ciddi şekilde etkilenebilir. Su direncini korumak için düzenli yağlama ve cilalama gereklidir.
8.Laminant Tezgahlar
Evet güzel kardeşim. Laminat değil. Laminant. Türkçede laminat diye bir kelime de yok zaten. Google laminat dolu ama doğrusu laminanttır. Siz doğrusunu bilin de gene yanlışını kullanmaya devam edin. Bu tezgahlar genelde MDF veya sunta üzerine HPL olarak bilinen malzemenin yapıştırılması ile elde edilir. Üstteki grafikte de görebileceğiniz gibi çeşitli desenleri (ahşap, beton, mermer vb.) taklit eden bir katman eklenir. Bu nedenle geniş bir desen skalası vardır.
Çizilme Direnci:
Laminat tezgahlar çizilmeye yatkındır ve bir kez hasar gördükten sonra onarılamaz. O yüzden dikkatlı kullanmak gerekir.
Isı Direnci:
Laminat, ısıya karşı son derece duyarlıdır. Sıcak pişirme kapları yanıklara, kabarcıklara veya eğrilmeye neden olabilir. Asla altlıksız sıcak bir şey koymamalısınız çünkü en üst katmanı bir çeşit plastiktir. Isıyla beraber o katman eriyebilir.
Darbe Direnci:
Laminat ağır darbeler altında çatlayabilir veya kırılabilir ve onarımlar zordur; genellikle tam değişim gerektirir.
Temizlik Kolaylığı:
Laminat, sabun ve su ile temizlemesi kolaydır ve özel bakım gerektirmez, ancak diğer malzemeler kadar dayanıklı değildir.
Leke ve Kimyasal Direnci:
Laminat çoğu lekeye dayanıklıdır ancak yanıklar ve kimyasal hasarlara daha yatkındır. Çünkü neden? Tekrar edelim: En üst yüzeyi bir çeşit plastiktir.
Estetik:
Laminat geniş bir renk ve desen yelpazesi sunar, daha pahalı malzemeleri taklit eden seçenekler de içerir, ancak genelde gerçek olmadığını çok belli eden malzemelerdendir.
Maliyet:
Laminat, en uygun fiyatlı tezgah malzemelerinden biridir ve bütçesi dar olanlar için güzel bir seçenektir.
İşlevsellik:
Laminat tezgahlar hafif mutfak görevleri için işlevseldir, ancak düşük dayanıklılığı nedeniyle yoğun yemek yapımında uygun değildir. Konut mutfaklarında büyük problemler çıkarmaz.
Bakteri Direnci:
Laminat gözeneksizdir, bu nedenle bakterilere karşı dayanıklıdır ve bakımı kolaydır.
Çevresel Etki:
Laminat, plastik bazlı malzemelerden yapılır ve geri dönüştürülmesi daha zor olduğu için çevre dostu değildir.
Dayanıklılık:
Laminat tezgahların ömrü doğal taş veya ahşaba göre daha kısadır. Bir kez hasar gördükten sonra genellikle değiştirilmesi gerekir.
Su Direnci:
Laminat suya dayanıklıdır, ancak kenarları ve dikişleri neme maruz kaldığında şişebilir veya bozulabilir. Bu sorun genelde en çok bulaşık makinesinin olduğu yere denk gelen noktada yaşanır. Bu bölgelerde şişme ve bozulmalara çok sık rastlarız.
(Hemen bazı dikkatli takipçilerim yakalamış laminat yazdığımı. İnsanların %99'u arama yaparken laminant yazmayacak. "Laminat tezgah" yazacaklar. Yazımın arama motorlarında bulunması için yaptığım minnoş bir detay 😂 Ve dediğim gibi, doğrusunu bilin, sonra isterseniz yanlışını kullanın. Piyasa laminat şeklinde biliyor malzemeyi. Yapacak bir şey yok.)
Sonuç olarak en iyi mutfak tezgahı hangisi?
Gördüğünüz gibi bir şeye "en iyi" diyebilmek çok zor. Çünkü herkesin beklentisi, estetik zevki ve en önemlisi bütçesi farklı. Burada en iyiyi değil de sizin ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmeniz önemli. Çünkü bir şey sizin ihtiyacınıza uygunsa, o en iyidir. Nokta.
Ancak ben projelerimde çoğunlukla yapay olanlardan porselen ve kuvarsı, doğal olanlardan ise kuvarsit ve ahşabı boooolca kullanıyorum. Genelde en iyi dönüşleri porselenden alıyorum. Ayrıca porselen gizli ocak kullanımına da uygun bir malzeme olduğu için bize güzel alternatifler sunuyor.
Özetle: Eğer düşük bakım ve yüksek dayanıklılık sizin için öncelikse, porselen ve kuvars en iyi seçenekler olabilir. Doğal taş güzelliğini arayanlar için kuvarsit veya mermer mükemmel bir seçim olabilirken, laminat ve ahşap tezgahlar daha düşük dayanıklılığa sahip bütçe dostu alternatifler sunar. Artık seçim sizin :)
Eğer kafanız hala karışıksa online saatlik danışmanlık hizmetlerimden yararlanarak bu kafa karışıklıklarınıza hızlıca son verebilirsiniz.
Hoşçakalın!
Mimarınızın Tersi
Mine Kavasoğulları
Comentarios